*

Antti Lehto Mieti ennen kuin ajattelet.

Skotlanti, itsenäisyys ja EU.

  • Sitä niittää mitä kylvää?
    Sitä niittää mitä kylvää?

Brexitin tuloksena Skotlannin hallitus järjesti hätäistunnon heti kansanäänestyksen tuloksen jälkeen. Skotlannissa äänestystulos oli selvä, skotit halusivat jäädä Europaan unioniin. Skotlannin pääministerin Nicola Sturgeonin mukaan lainsäädäntöä ollaan parhaillaan valmistelemassa uuden kansanäänestyksen järjestämiseksi. Skotlannissa järjestettiin 2014, siis kaksi vuotta sitten kansanäänestys itsenäisyydestä, jolloin 55% skoteista torppasi itsenäisyyden.

Miksi siis nyt uusi äänestys? Tilanne on selvästi muuttunut, Iso-Britannian yhtenäisyys on kokenut kolauksen.
Iso-Britannian, varsinkin Englannin ja Skotlannin historia on rikas. Skotlannin itsenäisyyspyrkimykset vievät 1300-luvulle, jolloin William Wallacen kapinallisjoukot nousivat Englannin kuningas Edvardia vastaan. Tämän tuloksena Skotlanti saikin toki lyhytaikaisesti itsenäisyyden, joka kuitenkin myöhemmin menetettiin monien mutkien kautta. Kapinahenki elää kuitenkin yhä. Skotlanti sai oman parlamentin 1998, jolloin myös sen itsehallinto kasvoi. Kuitenkin Skotlanti on pääasiallisesti Yhdistyneen kuningaskunnan parlamentin alaisuudessa.

Brexit äänestys todisti Yhdistyneen kuningaskunnan jäsenten erilaiset näkemykset ja osoitti miten sen jäsenet näkevät tulevaisuutensa. Skotlannin äänestystulos kertoo että skotit haluavat olla edelleen vahvasti mukana Euroopan unionissa, kun taas englantilaiset haluavat siitä eroon. Tämä muuttaa varmasti skotlantilaisten mielipidettä mitä tulee itsenäisyyteen. Yhdistynyt kuningaskunta ei Pohjois-Irlantia lukuunottamatta jaa heidän kanssaan samaa näkemystä mitä tulee tulevaisuuteen ja Euroopan unioniin. Skotlanti haluaa olla osa Euroopan unionia, mutta haluaako se olla Brexitin jälkeen enää osa Yhdistyneitä kuningaskuntia?

Euroopan unioni tuskin hajoaa, mutta hajoaako Yhdistynyt kuningaskunta? Cameron pelasi upporikasta ja rutiköyhää. Tuloksena voi olla että David Cameron tullaan muistamaan pääminiserinä joka rikkoi Yhdistyneen kuningaskunnan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Mikä on EU:n kannatus Skotlannissa, Walesissa ja Pohjois-Irlannissa? Englannin maaseudun yli 50 vuotiaat äänestivät eron. Lontoo oli EU:n kannalla. Demokratia toimii, kansa on oikeassa, pulinat pois.

Demokratia voi toimia myös Skotlannissa, Pohjois-Irlannissa ja Walesissa kuulumisesta UK:iin.

Antti L

Itse en lähde teilamaan kansanäänestystä, päinvastoin.
Skotlanti ja Pohjois-Irlanti osoittivat halukkuutensa pysyä EU:ssa, ja tätäkin tulee kunnioittaa samalla tavalla kuin Walesin ja Englannin tulosta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Mikä on EU:n kannatus Skotlannissa, Walesissa ja Pohjois-Irlannissa?"

Erittäin suuri.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Skotlannissa uusimman mittauksen mukaan 59% kannatus itsenäistyä.... googlettakaa itse mikäli ette usko. Näin aamulla jaksa antaa linkkejä. Kuningashuoneelle mielenkiintoista aikaa etenkin kun ennen äänestystä esitettiin kuningattaren kannattavan EU:sta pois lähtöä... kannatti tai ei, niin halusiko vanhoilla päivillään pilkkoa UK:n palasiksi.. tuskin.

En ole kuninkaista/kuningattarista/ tai muusta ylimistöhömpästä ollut erityisen innostunut koskaan, joten sama kai tuo. Nostalgisista syistä ymmärrän miksi Ruotsissakin jaksetaan kuningasperhettä katsella, vaikka aika hassua meininkiähän tuo. Vielä hassumpaa tai rehellisesti sanottuna ikävää niissä maissa, joissa kuninkailla tai vastaavilla on aitoa valtaa.

Nyt on vasta pari vuotta entisestä Skotlannin itsenäistymisäänestyksestä.... Annetaanko nyt mahdollisuus uuteen äänestykseen, kun olosuhteet ja kannatus muuttuneet? Miten lie pelaisi muissa tilanteissa. Tässä on kieltämättä yksi ongelma kansanäänestyksien kanssa. Mikä on sopiva aika järjestää uusi kansanäänestys mikäli taas kansalaiset (vaikkapa galluppien mukaan suurin osa) haluavat äänestää uudelleen samasta asiasta..

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Skottien lähtö jää nähtäväksi myöhemmin. On joka tapauksessa selvää että tämä brittien äänestystulos oli lähtölaukaus sen suuntaiselle kehitykselle. Toivottavasti äänestäjät ymmärsivät tämän.

Skotlanti ei välttämättä ole ainoa. En ollenkaan epäile etteikö samankaltainen kehitys olisi mahdollista myös muissa eroa suunnittelevissa maissa. Kansallisvaltion alasajo ja pilkkominen. Sanotaan että EU ei ole ikuinen mutta sitä eivät kansallisvaltiotkaan yhtään sen todennäköisemmin ole.

Onko asia hyvä vai paha on epäoleellista. Tärkeää on se että kansalaiset tietävät mistä päättävät.

Antti L

Ei se Neuvostoliittokaan ollut ikuinen, vaikka Väyrynen niin väitti.
Pohjois-Irlannin tilanne on monessa suhteessa kinkkisempi kuin Skotlannin. Tietysti Skotlannillakin on edessä omat haasteensa, sillä jos he itsenäistyvät ja haluavat olla EU:n jäseniä niin keskustelut maa- ja vesialueista tulevat olemaan jännittävät.
Skotlannin EU -jäsenyyttä ja itsenäisyyttä varjostaa myös tiettyjen jäsenmaiden mahdollinen vastustus. Skotlannin itsenäistyminen saattaisi myös vaikuttaa myös Baskimaan ja Katalonian itsenäistymishaluihin. Espanjahan ei näissä anna periksi.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Samat periksiantamattomuudet on muuallakin. Mm. Venäjällä ja Kiinassa itsenäistymistoiveet heidän alueillaan ovat maanpetoksellista toimintaa ja sen mukaan toimitaan.

Myöskään jenkeissä ei itsenäistymispyrkimyksiä katsota hyvällä. Trump heittää taas kunnon sekoilut juuri kehuessaan brittien brexitiä edellisenä päivänä.. mutta jenkeissähän ei toki samaa saa tehdä. Kyseessä siis TEXIT (Texasin lähteminen omille teilleen) kuulemma on sitten ihan eri asia ja miksi:
"“Texas will never do that, because Texas loves me,” the presumptive Republican presidential nominee told reporters, while touring his golf resorts in Scotland. "

:D lol
Yksi maailman parhaita koomikkoja.. vaikea sanoa tahtomattaan vai aidosti niin älykäs että vain nauraa ihmisille, jotka häntä kannattavat.

http://www.foxnews.com/politics/2016/06/25/no-texi...

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Skottien itsenäistymispyrkimys on nyt helpompi kuin vaikka Katalonian. Briteillä ei ole enää sananvaltaa vastustaa asiaa toisin kuin Espanjalla Katalonian suhteen.

Kuvaavaa on että kaikki nykyisin itsenäisyyttä tavoittelevat alueet haluavat kuulua myös unioniin. On sitten eri pohdinnan paikka miten paljon valtiosta voidaan pilkkoa alueita sen silti voidessa käyttää unionissa äänioikeuttaan ja päätäntävaltaansa entisiä alueita koskevissa kysymyksissä. Siinäpä unionilla mietinnän paikka. Voisiko esim Suomi estää Ahvenanmaan, Uusimaan, saamelaisalueiden tai Varsinais-Suomen jäsenyyden jos ne päättäisivät ottaa emämaasta hatkat EU-eron koittaessa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Analogia Skotlantiin pätee lähinnä Ahvenanmaan kohdalla.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Miksi pitäisi olla huolissaan eroavan osan äänivallan saamisesta. Oleellista on, että jokainen liittyvä saa oman osuutensa mukaisen määrän vaikutusvaltaa. Espanjan kohdalla emämaan päätösvalta vähenee.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Minä pidän viskistä ja eritoten skottiviskistä. Minun kannaltani Skotlannin pitää pysyä EU:ssa, koska silloin saan sieltä ja voin myös vierailla helpommin skottitiloilla.

Irlanti on ja pysyy EU:ssa, vaikka heidän viskinsä eivät minua kauhean paljon miellytäkään.

Jenkit sen sijaan tekevät aivan kamalia viskejä. Sen vuoksi hei voivat vaikka valita sen Trumpin pressaksi ja erota EU:sta, jos haluavat, vaikka eivät ole jäseniä.

Siis kauan eläköön Viskipuolue ja saakoon seuraavien vaalien jälkeen pääministerisalkun!

Antti L

Heh heh ja hoh hoh. Vaikkei tällä kirjoituksella ollut mitään tekemistä viskin kanssan, niin skottiviskit ovat kyllä omia suosikkejani myös. Varsinkin Islayn ja Speysiden.
Tiedoksesi että Viskipuolue on vaihtanut nimensä Liberaalipuolueeksi.

Kirjoituksella halusin tuoda esille brexitin luoman tilanteen, jossa Euroopan unioni tuskin hajoaa, mutta Yhdistynyt kuningaskunta kylläkin. Oh the irony.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Tai kummatkin hajoavat... tai muuttavat muotoaan monin tavoin. Vaihtoehtojahan riittää..

Pahoin pelkään kyllä ettei Elizabeth II:n sydän kestä UK:n hajoamista, vaikka kesti vielä nuoremmilla päivillä jopa toisen maailmansodan. Toisaalta kukaan ei elä ikuisesti ja elämään mahtuu pettymyksiä.

Toimituksen poiminnat